Radijska emisija Stvarnost prostora

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2019.

Obrazloženje stručnog žirija:

Proliferacija najrazličitijih načina diseminacije informacija, određenih prvenstveno sveopćom dominacijom kriterija vizualne prepoznatljivosti i trenutačne dostupnosti odrazila se i na suštinsku promjenu načina predstavljanja, promišljanja, pa i čitanja arhitekture. Pronašavši utočište u pomalo anakronom mediju radija, a možda i time lišena pritiska s kojim se klasični mediji sve teže nose, arhiva emisije “Stvarnost prostora” je tijekom već osmogodišnjega tjednog emitiranja prerasla u vrijedan repozitorij relevantnih doprinosa najširem spektru tema vezanih uz arhitekturu te javni i društveni prostor.

Pod uredništvom Eveline Turković i uz angažman velikog broja autora (Ane Dane Beroš, Tomislava Pavelića, Marka Sančanina, Mire Stanić, Vesne Vuković i Frana Petra Zovka) ova polusatna emisija prkosi ograničenjima medijskog formata i u razgovorima s relevantnim protagonistima, kritičkim prikazima ili prijevodima vrijednih teorijskih tekstova otvara široko diskurzivno polje od presudne važnosti za ozbiljno promišljanje suvremene arhitekture. Tematskim ciklusima posvećenima, primjerice, prostornim i stambenim politikama, proizvodnim odnosima u arhitekturi i na gradilištu, arhitektonskom izdavaštvu i obrazovanju, feminističkoj kritici gradskog i stambenog prostora, odnosima arhitekture i ideologije, grupa autora emisije stvorila je i stvara sigurni prostor teorijskoga, kritičnog i praktičnog promišljanja prostora.

Foto: Antun Maračić
Foto: Antun Maračić

O projektu (tekst autora):

Stvarnost prostora radijska je emisija posvećena arhitekturi, urbanizmu, umjetnosti u javnom prostoru i bliskim temama koja se od 2012. godine kontinuirano emitira na 3. programu Hrvatskog radija. Emisija traje 30 minuta i emitira se jednom tjedno, a godišnja produkcija strukturirana je kao niz autorskih ciklusa. Urednica je emisije Evelina Turković, a svoje cikluse dosada su održali Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković i Frano Petar Zovko.

Autorski ciklusi tematski su ili konceptualno zaokružene cjeline koje aktualnim prostornim fenomenima pristupaju iz različitih gledišta, kroz razgovore s istaknutim domaćim i inozemnim autorima i stručnjakinjama, prijevode teorijskih eseja i predavanja, kritičke osvrte i ostale forme prikladne mediju i formatu emisije. Stvarnost prostora širem slušateljstvu Hrvatskog radija pruža kritički pogled na suvremene prostorne prakse, a arhitektima i urbanisticama, povjesničarima umjetnosti i teoretičarkama te umjetnicima i aktivistkinjama služi kao jedinstvena platforma za uvid u recentnu međunarodnu produkciju ili dijakronijski pregled istraživanja određenih u medijskom prostoru nedovoljno zastupljenih tema, poput prostornih i stambenih politika, proizvodnih odnosa u arhitekturi i na gradilištu, arhitektonskog izdavaštva i obrazovanja, feminističke kritike gradskog i stambenog prostora, odnosa arhitekture i ideologije, tehnologije i klime, itd.

Posebna pozornost posvećena je produkcijskim standardima – obradi i pripremi tekstova i razgovora, njihovoj profesionalnoj interpretaciji i snimanju zvuka te za emisiju posebno osmišljenim džinglovima. Internetska audio arhiva javno je dostupna i opremljena sažetcima pojedinih emisija i grafičkim prikazima.

Arhivu emisije možete poslušati na linku.

 

Radijska emisija Stvarnost prostora

autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Evelina Turković (urednica), Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

početak emitiranja: 2012.

proizvodnja: Treći program Hrvatskog radija