Autori:

Damir Rako
Maja Tedeschi

Projektni tim:

Ivan Jurić , Ivana Ljutić , Zrinka Visković , Dijana Vandekar

Suradnici:

Investitor:

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2015.

Godina dovršetka projektiranja:

2016.

Godina početka gradnje:

2016.

Godina dovršetka gradnje:

2019.

Površina obuhvata:

2619 m2

Ukupna tlocrtna površina:

7267 m2

Ukupna vrijednost investicije bez PDV-a:

80.352.000 kn

Program / vrsta:

Turizam

LOKACIJA:

Split

Hotel Briig, Bačvice - Split

Foto: Porticus i Nordklassik
Foto: Porticus i Nordklassik
Foto: Porticus i Nordklassik
Foto: Porticus i Nordklassik
Foto: Porticus i Nordklassik
Foto: Igor Drača

O projektu (tekst autora):

Bačvice su povijesni splitski kvart, specifičan po rezidencijalnoj tipologiji i naglašenim parkovnim prostorima. Tradicija zelenih poteza i perivoja odražava posebnost ovog dijela Splita. Na Bačvicama se kreira urbani duh Splita, a prepoznatljiva pješčana plaža utjelovljuje identitet mjesta za brojna događanja tijekom čitave godine.

Posebnost ove lokacije nudi mogućnost postavljanja visokih kriterija kod kreiranja novog i drugačijeg hotela. Strogi propisi turističkih parametara i kruti pravilnici nude male mogućnosti izvan tipičnih i shematiziranih rješenja. Unatoč tako predvidljivim i čvrsto određenim pozicijama, lokacija hotela je zadržala svoj zeleni identitet u formi prstenastog perivoja. Naglašeni kontrast, unikatnost i total design su važne karakteristike ove gradske kuće. Namjera je da hotel osim ciljanih gostiju, prihvati i raznovrsne lokalne korisnike pružajući specifičan ugođaj i raznovrsnost sadržaja. Gradski hotel na Bačvicama želi svojim individualizmom postati respektabilni design hotel i značajni kulturni sadržaj na ovoj specifičnoj lokaciji.
Prostorna geometrija pročelja prenosi se u interijer oblikovanjem atrija kao unutarnje fasade hotela. Vizualni kontakti između korisnika ostvaruju se kroz otvore atrija, a pogled prema nebu usmjeren je kroz stakleno nadsvjetlo. Skulpturalne stepenice potiču korisnika na kretanje prema otvorenim galerijama koje su alternativa za tipične i nehumane hotelske hodnike.

Na prvi pogled, kuća ne odaje svoju namjenu, ne vrišti svoj hotelski identitet te se prilagođava rezidencijalnoj četvrti. Geometrija porčelja naglašava ekspresiju u oblikovanju hotela. Prostrani pristupni trg naglašava javni karakter objekta te se svojim sadržajima u prizemlju jasno otvara vanjskim korisnicima.

Hotel Briig je zapravo urbani hotel koji uvalu Bačvice uvažava kao lijep prirodni kontekst, ali istovremeno postaje dio kulturne mape grada. Želja je bila da hotel osim gostiju privuče i građane Splita pružajući im suvremeni ambijent koji gradu nedostaje.