Autori:

Lea Pelivan
Toma Plejić
Studio UP

Projektni tim:

Lea Pelivan , Toma Plejić , Iva Martinis , Marina Zajec , Nikola Brlek , Krešimir Renić , Domagoj Bolanča , Stanislava Odrljin , Izvor Simonović-Majcan

Suradnici:

Silvio Vujičić , Mateo Biluš (AKFZ studio d.o.o.) , Ksenija Jurčić-Diminić (Ured ovlaštene krajobrazne arhitektice) , Ivan Ljubimir (Nekton d.o.o.) , Vladimir Paun (Termotehnika Paun d.o.o.) , Željko Omrčen (Agenor Plus d.o.o.) , Rok Pietri (Lift Modus d.o.o.) , Nikola Vuković (GEO74 d.o.o.) , Darko Zvornik (Geotehnički studio d.o.o.)

Investitor:

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2014.

Godina dovršetka projektiranja:

2016.

Godina početka gradnje:

2016.

Godina dovršetka gradnje:

2019.

Površina obuhvata:

720 m2

Ukupna tlocrtna površina:

500 m2

Program / vrsta:

Stanovanje

LOKACIJA:

Zagreb

Kuća i Parazit

Nominacija za nagradu Drago Galić 2019.

Obrazloženje stručnog žirija:

Ničim nametljiva rekonstrukcija obiteljska kuće tlocrtnog gabarita 10x10m, s tematskim ekstenzijama na svim svojim stranicama, stvara ekstrudirani volumen geometrijskog tijela kocke. Volumen kocke kompozicijski je aneksiran interijerskim funkcionalnim ekstenzijama poput modula spavaćih soba, tornja vanjskog stubišta, garaže, mračne video sobe i – staklenog parazita.

Parazit je bezuvjetno ostakljeni volumen polivalentne funkcije, koji se kontinuiranom tekstilnom opnom može po potrebi izolirati i tako stvoriti iluziju pripadanja beskompromisno ekstatičnom eksterijeru šume unutar sigurnih i reguliranih interijerskih gabarita. Sve funkcionalne cjeline kuće se od wellness i fun zone s bazenom u podrumu, preko funkcionalnog prizemlja, spavaćih traktova na katu pa sve do vrtnog spa krova, logično nižu u cikličko-spiralnoj vezi oko centralne komunikacijske vertikale iskorištavajući i zauzimajući besprijekorno pragmatično i programatski svaki i najmanji slobodni dio volumena.

Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš

O projektu (tekst autora):

Na rubu metropolitanske šume, zatečena obiteljska kuća najstandardnijeg tlocrtnog gabarita 10 m x 10 m, rekonstruirana je prema novim zahtjevima korisnika u novu kuću - ‘kocku’ s tematskim ekstenzijama na svim svojim stranicama. Kocka pulsira.

Kocka, položena na tlo, pulsira kroz ekstenziju tornja vanjskog stubišta, garaže i mračne video sobe. Dodatno na ovoj razini prizemlja, nad padinom levitira prikačeni volumen - parazit.

Parazit je potpuno ostakljeni volumen nepoznate funkcije. Boravak u parazitu nudi osjećaj izbivanja iz kuće. Volumen je potpuno ostakljen i moguće ga je odvojiti kontinuiranom tekstilnom    opnom od osnovnog volumena kocke.

Ekstenzije prvog kata čine potpuno samostalni moduli za dvoje djece i gosta. Drugi kat udomljava roditelje u prsten oko vertikalne jezgre. Krovovi nad izbačenim volumenima nižeg dijela koriste se za espresso.

Krovna ploha pulsira kroz volumene stubišta i servisne jezgre koji definiraju spa vrt s vodenom površinom.

Prostor pod kockom koristi se kao ‘time-out’ prostor različitih programa - wellness, bazenska pruga dužine 12.5m, ping-pong prostor, vinski podrum. 

Prostor pod kockom dobija ekstenziju izdubljenog volumena kako bi se osigurao prodor niske zapadne zrake pod tijelom kocke.

U dijalogu s korisnicima, u interijerima ulaznog prostora, video sobe, parazita, dječjih soba i roditeljske sobe implementirane su tekstilne zavjese s umjetničkim intervencijama Silvija Vujičića kao niz unutarnjih ‘drugih koža’.