Autori:

Jelena Borota
Mariana Bucat
Višnja Kukoč
Morana Ostojić

Projektni tim:

Jelena Borota , Mariana Bucat , Višnja Kukoč , Morana Ostojić , Marko Borota

Suradnici:

Investitor:

Grad Zenica

Izvođač:

Grad Zenica , Javno poduzeće \'Zenica\' d.o.o. , Jelena Borota, Mariana Bucat, Nina Čačković, Višnja Kukoč, Morana Ostojić, Nina Sakić ,

Godina početka projektiranja:

2019.

Godina dovršetka projektiranja:

2019.

Godina početka gradnje:

-

Godina dovršetka gradnje:

-

Površina obuhvata:

122054 m2 m2

Ukupna tlocrtna površina:

122054 m2 m2

Program / vrsta:

Urbanizam

LOKACIJA:

Zenica

Srce Bosne - Srce grada

O projektu (tekst autora):

ZELENO SRCE BOSNE (ZELENO SRCE ZENICE)

Zenica je danas sveučilišni i industrijski grad, drugi po veličini u BiH, praktički u njenom geometrijskom središtu. Centar Zenice je prvorazredni javni prostor: dvije čaršije s malim radnjama i prostrana zelena zona. Zavodljiv, ali s opasnim rivalom - obližnjim trgovačkim centrom.

Za strategiju je odabrana urbana reparacija, a za cilj održivi grad koji pripada građanima.

Prometni gordijski čvor riješen je Mejdan Park+INGom u koji je sklonjen sav promet u mirovanju, kako za mahalu tako i za čaršiju. Prekriven je parkom s kojim pješaci i biciklisti dobivaju prednost u parteru. Park povezuje stanovanje (mahalu) s promenadom. Tako stambena ulica s dominantnom poprečnom vezom stanovanje - {škola, vrtić, džamija} dobiva priliku postati "shared space" - MejdanCHIC. Prekrivši neugledni kanal uzduž Jevrejske , udvostručen je njen profil čime je osigurana opskrba napučene tržnice, taxi stajalište i belvedere na sinagogu.

Čaršije se dodatno aktiviraju osiguravanjem kulturnih sadržaja, naročito namijenjenih studentima.

Najveći problem Zenice - visoka zagađenost zraka adresiran je minucioznim ozelenjavanjem cjelokupnog centra: drvoredima, gajevima i šumarcima. Pojedina mjesta naglašena su specifičnim vrstama. Npr. meditativni vrt oko Austrijske česme. Planska sadnja stabala je najbrža i najjeftinija mjera za pozitivan učinak na ambijent. Zelena pluća grada.

Prilikom izrade gradskog regulacionog plana, autori ovog natječajnog rada angažirani su kao konzultanti, a rad je poslužio kao direktna podloga planskim odredbama.