Godišnja izložba
ostvarenja

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut

Nominacija za nagradu Viktor Kovačić 2020.

Foto: Neven Petrović
Foto: Neven Petrović
Foto: Neven Petrović
Foto: Valerio Baranović
Foto: Neven Petrović
Foto: Neven Petrović

Autori:

Arhitektonski biro Prostor

Tvrtka:

Projektni tim:

Nastja Alfier , Iva Petković Pavić , Marija Rupa , Marijana Sodar

Suradnici:

Bruna Alfier (arhitektonski projekt) , Valentina Nemet (arhitektonski projekt) , Roberta Škugor (arhitektonski projekt) , Marko Maglov Građevinski projekt d.o.o. , Aner Kajan Građevinski projekt d.o.o. , Živko Škevin Elektromix d.o.o. , Josip Badžim Elektromix d.o.o. , Dario Hrastović HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Investitor:

Grad Šibenik

Izvođač:

M-P-Beton d.o.o., Solin

Godina početka projektiranja:

2016.

Godina dovršetka projektiranja:

2017.

Godina početka gradnje:

2018.

Godina dovršetka gradnje:

2020.

Površina obuhvata:

7672 m2

Ukupna tlocrtna površina:

2017,85 m2

Ukupna vrijednost investicije bez PDV-a:

22.177.796,08

Program / vrsta:

Poslovanje

Lokacija:

Šibenik

Obrazloženje stručnog žirija:

Centar „Trokut“ u prostornom iščitavanju osmišljen je prema suvremenim principima organizacije uredskog prostora koji se temelje na – upoznavanju, druženju i suradnji različitih korisnika. Determiniran je lokalitetom smještenim na jugoistočnom dijelu grada Šibenika, u postvojno-industrijskoj zoni te flankiran dvjema prometnicama različitih nadmorskih visina. Sama denivelacija terena potpomogla je tlocrtnoj izvrsnosti građevine okrenutoj prema sebi, ali ne i hermetički zatvorenoj. Stubišta, tribine kao proširena komunikacija poveznica su sjevernog i južnog ulaza te su svojevrsna „kičma i nosač “u okružju radnog prostora. Oko središnjih tribina smješteni su različiti tipovi radnih prostora – fleksibilni uz caffe bar, fiksni u otvorenom prostoru te zatvoreni uredi. Građevina je građena i oblikovana u vidljivom armirano-betonskom oplošju, gdje rebrasta stropna ploča još snažnije podcrtava autorsku gestu. Ona je diskretni dijalog s gradnjom od jednog materijala proizašao iz povijesnog nasljeđa. Oplošje građevine od perforiranog bijelog lima „koltrina“ je ovome polivalentnom prostoru i višeznačajno je: kao zaštita od sunca, polutransparentni zaslon prema okolišu te proširenjem i odmakom od konstrukcije na južnom dijelu čini svojevrsni belvedere kao prostor za šetnju i opuštanje, a koji nam pruža predivan pogled na šibenski arhipelag i stari dio grada.

O projektu (tekst autora):

Centar Trokut osmišljen je prema suvremenim principima organizacije uredskog prostora koji se temelje na upoznavanju, druženju i suradnji različitih korisnika.

Objekt je smješten na jugoistočnom rubu grada, na parceli u padu između dvije ulice. Lokacija s koje se pruža pogled na groblje s južne strane i okolno zelenilo, s tek u pojedinim mjestima zanimljivijim vizurama na more i grad, nametnula je koncept građevine okrenute prema sebi, ali ne i hermetički zatvorene.

Oblikovno, građevina se sastoji od tri osnovna elementa: proširene komunikacije u sredini; ukopane betonske baze servisnog dijela i konzolnog lebdećeg volumena masivne betonske konstrukcije koji je vizualno olakšan prozračnom fasadom od perforiranog bijelog lima. U unutrašnjosti građevine dominira vidljivi beton, a izvana bijela fasada.

Fasada ima višestruku ulogu. Uz zaštitu od sunca, ona vizualno olakšava betonski volumen te stvara polutransparentni zaslon prema okolišu. Proširenjem na južnoj strani fasada dobiva dodatnu funkciju balkona. Zaokretnim panelima korisnicima je omogućena kontrola radnog ambijenta.

Proširene komunikacije različitog karaktera u središtu građevine spajaju sjeveroistočni i jugozapadni ulaz. Donje vanjsko stepenište ekstenzija je jugozapadnog ulaznog trga, dok je unutarnja tribina sa svjetlarnikom mjesto neformalnog rada, interakcije i različitih događanja.

Oko središnje tribine smješteni su različiti tipovi radnih prostora: fleksibilni uz cafe bar i tribinu; fiksni u otvorenom prostoru te zatvoreni uredi. Uvjeti za kvalitetan rad u otvorenom prostoru ostvareni su dodavanjem zvučno izoliranih kabina i ureda za sastanke. Uz radne prostore u objektu se nalaze popratni sadržaji i prostori za odmor. Dodatna vrijednost za korisnike je „fab lab”, tj. radionica opremljena raznim alatima.