Godišnja izložba
ostvarenja

Kuća dvorište

Nominacija za nagradu Drago Galić 2020.

Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković
Foto: MVA
Foto: MVA
Foto: MVA
Foto: Jure Živković

Autori:

Marin Mikelić
Tomislav Vreš
Marija Barović

Tvrtka:

MVA / Mikelić Vreš Arhitekti d.o.o.

Projektni tim:

Marin Mikelić , Tomislav Vreš , Marija Barović

Suradnici:

Viktor Vdović , Mirta Rusan , Petra Matić , Antonio Maglov / Konstrukta d.o.o. - projekt konstrukcije , Goran Tomek / TT inženjering d.o.o. - strojarski projekti , Alen Farago / ETS Farago d.o.o. - elektrotehnički projekt , Željko Mužević / Flamit d.o.o. - elaborat zaštite od požara , Danijel Markovica / GeoFutura d.o.o. - geodetski projekt , Davor Mekovec / Geo-Croatia - geomehanički elaborat

Investitor:

Tomislav Rajić

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2016.

Godina dovršetka projektiranja:

2017.

Godina početka gradnje:

2017.

Godina dovršetka gradnje:

2020.

Površina obuhvata:

1246 m² m2

Ukupna tlocrtna površina:

499 m² m2

Program / vrsta:

Stanovanje

Lokacija:

Zagreb

Obrazloženje stručnog žirija:

Obiteljska kuća peteročlane obitelji na zagrebačkom Pantovčaku koncipirana je kao hibrid prizemne atrijske kuće i izdužene arhetipske lamele. Volumenski pomak vješto stvara prostornu kompoziciju i podcrtava njene planove. Vernakularni citat samo je naznaka suvremenom hiperponiranju prostornih događanja i različitih kadriranja vanjskoga i unutarnjega u jedinstveni okvir od masivnoga ciglenog pletiva nošen bakrenom lamelom. Ta prividna prizemna introverzija obuhvaća dnevne prostore organizirane oko niza servisnih blokova i orijentirane na vlastiti mikrosvijet južnoga dvorišta obrubljenog bazenom. Prirodni pad terena praćen je kaskadnim tretiranjem partera čime dobivamo raznovrsne kadrove, vizure i visine prizemnih prostorija, koje su u dijalogu s difuzno uokvirenim atrijem. Bakrena lamela kata natkriva ulazni prostor i proteže se na istočni dio parcele gdje zabat lamele uokviruje horizontalni ostakljeni otvor kao svjedok pogleda na panoramu grada, dok zabat na zapadnom dijelu lamele uokviruje vertikalni otvor kao voajer ulice Pantovčak. Geometrija tih otvora proizlazi iz funkcije događanja i ugođaja. Linearno nizanje dječjih soba(svojevrsni loftovi) u lameli počinje bibliotekom, višenamjenskim prostorom i poprečnim stubištem, a završava roditeljskom sobom konzolno naslonjenom na masivno cigleno pletivo prizemlja, olakšano otvorom atrija i boravka. Tretman otvora i vješto komponiranje tekstura oplošja još jednom nas podsjeća na značenje uloge zida kao čuvara priča o životu ovoga doma.

O projektu (tekst autora):

Kuća za peteročlanu obitelj na zagrebačkom Pantovčaku koncipirana je kao hibrid prizemne atrijske kuće i izdužene arhetipske lamele. 

Introvertirana prizemnica obuhvaća dnevne prostore, fluidno organizirane oko niza servisnih blokova i orijentirane na vlastiti mikrosvijet južnog dvorišta s bazenom. Cijela razina je omotana masivnim obodnim teksturiranim zidom od opeke. 

Prateći prirodni pad terena prostori se kaskadno razvijaju, od najnižeg - ulaznog sve do najvišeg - prostora dnevnog boravka. Terase u dvorištu ih prate. 

Bakrena lamela kata natkriva ulaz i proteže se daleko prema istoku hvatajući pogled na grad. U njoj se linearno nižu moduli spavaćih soba koje prati ormar dug 20 m. Dječje sobe su mini loftovi, sadrže galeriju za spavanje (ili igranje - ovisno o korisniku) dostupnu cik-cak stepenicama integriranim u ormar.

Uz vertikalnu komunikaciju, prostorno povezan s ulazom, organiziran je višenamjenski prostor za biblioteku, rad i dječji boravak. 

U podzemlju se, uz tehničke prostorije, nalaze prostori fitnessa i saune, orijentirani na mali izdubljeni patio. Kroz patio i ostakljenu stijenku bazena, sauna nudi pogled iz podzemlja na vodu u bazenu i nebo…