Godišnja izložba
ostvarenja

Ribarska luka Brižine

Nominacija za nagradu Viktor Kovačić 2020.

Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić

Autori:

Dinko Peračić

Tvrtka:

ARP

Projektni tim:

Dinko Peračić , Ena Vladislavić , Špiro Grubišić , Miranda Veljačić , Dunja Mitrović , Marija Čelar

Suradnici:

Investitor:

Lučka uprava Split

Izvođač:

Aequitas

Godina početka projektiranja:

2016

Godina dovršetka projektiranja:

2020

Godina početka gradnje:

2019

Godina dovršetka gradnje:

2020

Površina obuhvata:

10710,00 m2 m2

Ukupna tlocrtna površina:

2200,00 m2 m2

Ukupna vrijednost investicije bez PDV-a:

35.000.000,00 kn

Program / vrsta:

Uprava
Komunalna infrastruktura

Lokacija:

Kaštel Sućurac

Obrazloženje stručnog žirija:

Unutar najljepšeg zaljeva na istočnoj obali Jadrana, potpuno devastiranoga odumirućom industrijom, nastaje novi komunalni gat s utočištem za ribare i njihove brodove. Na brodu je jednostavnost vrlina, nema mjesta za grešku, niti za nepotrebno. Sve je na brodu napravljeno krajnje izdržljivo, otporno na vremenske uvjete i oslobođeno svakog viška. To je pravilo primijenjeno i na projektu ribarske luke Brižine. Realizirana kuća – okvir spremna je udomiti sve neuredne i bučne aktivnosti koje prate jednu luku za pretovar ribe, a istovremeno im osigurati i potrebnu dozu reda i organizacije. U projektu se vješto preklapaju dva principa građenja koja su međusobno potpuno ravnopravna i nadopunjuju se. Prepoznatljiv okvir od crvenog betona, koji svemu daje red i mirnoću, izvana i potpuno montažni i zamjenjivi dijelovi kuće iznutra. Iza ritmiziranih otvora betonskog okvira smještene su sve prateće funkcije ove heavy duty kuće: hladnjače, skladišta, mjesta za popravak mreža i alata, pranje ribe, pranje ribara… Tako sve što je promjenjivo, neuredno i što se teži nekontrolirano širiti, ostaje unutar objedinjujućeg perimetra. Kombinacija čvrste betonske opne i montažnih dijelova daje i jasan nagovještaj što će opstati u nekoj „možda“ budućoj prenamjeni luke. Dok taj trenutak ne dođe, ova će kuća okupana zapadnim suncem biti prvi prizor koji svaki ribar rado ugleda na povratku s mora.

O projektu (tekst autora):

Dizajn za loše vrijeme. Heavy duty baza za ribare. Robusna kuća otporna na sve. Otporna na nesretan kontekst kaštelanske rivijere, jednog od najljepših prirodnih zaljeva Jadrana, opterećenog uglavnom propalom industrijom i kaotičnom gradnjom. Otporna na prostorni nered. Otporna na neizvjesnu sudbinu, promjene sadržaja, funkcije i načina korištenja. Otporna na nedostatak pažnje i održavanja. Otporna na nemilosrdnu izloženost moru i vjetrovima, jednako kao i na toksičnost industrije.

Velikodušna prema ljudima. Nudi im zaštićene prostore za rad, velika unutrašnja dvorišta i trijemove. Ribarima je mjesto za predah, odmor, pranje, popravak, edukaciju i pripremu za ponovni izlazak na pučinu.

Velikodušna prema prostoru. Uspostavlja red na gatu i smjernicu reda u Kaštelima. Nastavlja povijesni trag ruzinavih brodova kojima je ovo bio kraj puta i rezalište. Sublimira prostorne slojeve, od Antike Salone, brutalne industrije, Moderne infrastrukture, do prgavosti mora i mirisa Mediterana.