Autori:

Damjan Geber

Projektni tim:

Ena Tadej , Ivana Validžić

Suradnici:

Investitor:

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2018.

Godina dovršetka projektiranja:

2019.

Godina početka gradnje:

2018.

Godina dovršetka gradnje:

2019.

Površina obuhvata:

148,7 m2 m2

Ukupna tlocrtna površina:

/ m2

Program / vrsta:

Interijer

LOKACIJA:

Zagreb

Kanso

Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević
Foto: Domagoj Blažević

O projektu (tekst autora):

FRIZERSKI SALON INSPIRIRAN JEDNOSTAVNOŠĆU JAPANSKOG VRTA

Inspiracija pri izradi kreativnog koncepta interijera frizerskog salona Kanso bio je japanski vrt. Japanski vrt, baš kao i Kanso predstavljaju prostor jednostavnih linija i prirodnih materijala, koji proizlazi iz godina tradicije i vještine izvedbe, a u koji ljudi dolaze ili kako bi uživali u estetici ili radi opuštanja i kontemplacije. Kao što je japanski vrt podijeljen u različite zone, tako se i salon dijeli u nekoliko prostora različitih funkcija. Zone čini prodajni dio koji se nalazi pri samom ulazu, kolor bar, intiman prostor za pranje kose, radna zona gdje se događaju Kanso kreacije te akademija u kojoj se odvija edukacija. Jednostavnošću prostora stvorena je podloga za isticanje kreativnih frizura koje nastaju u ovom prostoru. Kao glavni element kroz prostor se proteže pregrada od drvenih letvica koja u pojedinim dijelovima služi kao pregrada, u pojedinim kao obloga elemenata, dok u trećim postaje nosač polica. Njome je od ostatka prostora odvojen prostor za pranje kose, koji svojim uređenjem i karakterom predstavlja kontrast prostoru. To je tamniji prostor s prigušenom rasvjetom koji omogućava klijentu da se u potpunosti opusti i prepusti ritualu pranja kose i masaži. Kako je temelj funkcioniranja Kansa vještina, puno truda ulaže se u edukaciju, koja se provodi u akademiji, dijelu prostora staklom odvojenom od ostatka. Osim edukacije samih zaposlenika, ona služi i kao prostor za obrazovanje drugih stručnjaka. Kako bi omogućila potpunu koncetraciju, akademija je osmišljena kao jednostavan svijetli prostor, u kojem je sav fokus usmjeren na učenje i koncentraciju. Prostorom dominira zelenilo koje ispunjava i dodatno naglašava prirodnost prostora i prirodnih materijala koji prevladavaju ovim prostorom.