Autori:

Edo Šegvić

Program / vrsta:

Publicistički i/ili nakladnički rad

Spliski matun

Foto: Duje Šegvić
Foto: Duje Šegvić
Foto: Edo Šegvić
Foto: Edo Šegvić
Foto: Edo Šegvić
Foto: Duje Šegvić

O projektu (tekst autora):

Knjiga Spliski matun je svojevrsni dokument o splitskom graditeljstvu druge polovine 20 stoljeća. Autor kao sudionik tog perioda splitskog građevinarstva i kao neposredni svjedok (dugogodišnji rad na gradilištu i u projektom birou - 43 godine) zapisuje stanje i razvoj građevinarstva drugog dijela dvadesetog stoljeća. Dokumentira konkretne situacije, podacima prati izgradnju Splita od drugoga svjetskog rata do danas, objašnjava složenost odnosa sudionika u graditeljstvu (investitor, projektant, izvoditelj), načine projektiranja i sisteme građenja, tehničke podatke, osobe, govor. Knjiga je strukturirana kroz tridesetak konkretnih priča, u kojima su pravi junaci građevinarstva radnici-izvođači, majstori i njihovi pomoćnici (uz inženjere, tehničare i poslovođe), čiji je doprinos graditeljstvu (stručan a fizički težak i opasan posao) nepravedno zanemaren od strane korisnika tih objekta, kulturne javnosti ali i stručne literature.

Knjiga je pisana govornim lokalnim jezikom, jezikom kojim govore građevinari Dalmacije, a koji se nazivima građevinskih materijala i alatki razlikuje od standardnog jezika koji se uči u građevinskim školama - fakultetima. Stoga je knjizi pridodan i Rječnik građevinara Dalmacije sa cca 3.000 riječi. I ovi lokalni izrazi svojevrstan su dokument splitskog građevinarstva u predmetnom periodu.

S velikim dugogišnjim iskustvom u praksi, autor na originalan i duhovit način dočarava događanja i odnose u građevinarstvu. Ovo je jedinstven slučaj u stručnoj literaturi koji može mladima puno pomoći da zavole i upoznaju buduću struku.

Ilustrirana je sa 45 originalnih grafičkih priloga, fotografija, prostoručnih crteža i karikatura.

O AUTORU

Edo Šegvić, arhitekt, rođen je 1949. u Splitu. Završio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu 1973.

Dobitnik je osobne Nagrade Grada Splita 2009. za djelovanje na području arhitekture.

 

Nakladnici:
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije
Društvo arhitekata Splita
Društvo prijatelja kulturne baštine Split

Za nakladnike:
Boris Trogrlić
Dragan Žuvela
Edo Šegvić

Recenzenti:
Dunja Jutronić
Jakša Miličić
Stanko Piplović

Naslovnica, ilustracije, crteži, karikature, maskota matuna:
Edo Šegvić

Grafička priprema:
Duje Šegvić

Tisak:
Dalmacija papir Split

Split, 2018.