Autori:

Duje Šegvić

Projektni tim:

Suradnici:

Antonija Sekelez

Investitor:

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2014.

Godina dovršetka projektiranja:

2017.

Godina početka gradnje:

2018.

Godina dovršetka gradnje:

2019.

Površina obuhvata:

1406 m2

Ukupna tlocrtna površina:

328 m2

Program / vrsta:

Turizam
Javni prostor

LOKACIJA:

Stari Grad, Hvar

Kupališni objekt Bonj, Stari Grad, Hvar

Foto: Duje Šegvić
Foto: Duje Šegvić
Foto: Duje Šegvić
Foto: Duje Šegvić
Foto: Duje Šegvić
Foto: Antonija Sekelez

O projektu (tekst autora):

Objekt je građen kao zamjenski i izgradio se na mjestu ruševnog, nefunkcionalnog kupališnog objekta s kabinama za presvlačenje. Projektiran je cijeli obalni pojas kupališta, ali je, za sada, realiziran samo objekt kupališta i kontaktni teren od 1406m2.
Novi kupališni objekt je zamišljen u suvremenom arhitektonskom izrazu s ravnim krovom, koristeći kombinaciju armiranog betona i prirodnog lokalnog lomljenog kamena. Donja etaža je ukopana u teren i natkrivena s velikom terasom gornje etaže. Na ovaj način, te dodatno korištenjem prirodnog lomljenog kamena za izradu zidova i obloga, objekt se nenametljivo i prirodno uklopio u ambijent. Okolni platoi u borovoj šumi postali su sastavni dio objekta i kupališta, te se mogu kvalitetno koristiti.
U prizemlju se nalaze spremišni prostori vaterpolo igrališta i prostorije za plivački klub, trafika/dućan, caffe bar, te javni wc u službi kupališta.
Na katu je prostor restorana s pratećim prostorima i prostranom terasom s predivnim pogledom na kupalište, more i grad.
Konceptualno najvažnije su bile dvije ideje oko dizajna objekta. Jedna je ukopanost objekta, te oblaganje kamenom koji bi se morao doimati kao produžetak postojećih suhozida na lokalitetu i postepeno stapanje s njima, te kontinuitet terasa s objekta na platoe u borovoj šumi, koji bi svi bili u službi kupališta s mogućnosti usluživanja i iz objekta.
Druga važna ideja, koja je detaljno opisana i naglašena projektnom dokumentacijom da se očuvaju sva stabla na lokalitetu. Zbog nekih se objekt i izmaknuo. 
Nosiva konstrukcija stambene građevine je armirano – betonska. Stropne i krovne konstrukcije su pune armirano-betonske ploče debljine 15cm, dok je objekt temeljen na AB ploči debljine 25cm.