Autori:

Saša Begović
Marko Dabrović
Tatjana Grozdanić Begović
Silvije Novak
Paula Kukuljica
3LHD

Projektni tim:

Saša Begović , Marko Dabrović , Tatjana Grozdanić Begović , Silvije Novak , Sanja Jasika Lovrić , Zorislav Petrić , Ivana Šajn , Leon Lazaneo , Krunoslav Szorsen , Maja Milojević , Daša Manojlović , Uršula Juvan , Dragana Šimić , Zrinka Vrkić , Mia Andrašević , Denis Hrvatin , Ines Vlahović Mazinjanin , Goran Mraović , Hrvoje Bilandžić , Vibor Granić , Duje Katić , Kristina Marković , Tomislav Soldo , Deša Ucović , Jan Ružić , Branimir Turčić , Boris Goreta , Deša Jelavić , Marta Kolar , Valentina Krekić , PROJEKTNI TIM LISSONI ARCHITETTURA: Piero Lissoni sa David Lopez, Fabrizia Bazzana, Ilia D’Emilio, Giorgio Pappas Simone Caimi, Sara Cerboneschi, Pino Caliandro, Patrizia Manconi, Gaia Guarino

Suradnici:

Ivan Palijan - konstrukcija (Palijan) , Vladimir Paun - termotehničke instalacije, vodovod i odvodnja, bazenska tehnika (Termotehnika) , Željko Omrčen - elektroinstalacije i sustav za dojavu požara (Agenor plus) , Branimir Cindori - sprinkler (Apin projekt) , Duško Mičetić - vodovod, odvodnja i hidrantska mreža – infrastruktura (Građevno projektni zavod) , Zoran Divjak - tehnologija kuhinje (Dekode) , Nataša Tiška Vrsalović - krajobrazna arhitektura (Dionaea-vrtovi) , Katja Sošić - krajobrazna arhitektura (Studio Kappo) , Tomislav Kraljić - promet (C5 Koncept) , Rok Pietri - dizala (Lift Modus) , Mateo Biluš - fizika zgrade (AKFZ studio) , Sebina Stepančić Salić - geodetski projekt (Geoistra) , Milan Carević - elaborat zaštite od požara, elaborat zaštite na radu (Inspekting) , Milan Mihovilović - geotehnički elaborat (GEO-5) , Lucija Ivas - troškovnik (Forel projekt) , Zlatan Novak - 3D lasersko skeniranje (Vektra)

Investitor:

Maistra d.d.

Izvođač:

Kamgrad , Radnik , Interijeri Buden , Stilles

Godina početka projektiranja:

2015

Godina dovršetka projektiranja:

2018

Godina početka gradnje:

2017

Godina dovršetka gradnje:

2019

Površina obuhvata:

35361 m2

Ukupna tlocrtna površina:

15497 m2

Program / vrsta:

Turizam
Javni prostor

LOKACIJA:

Rovinj

Grand Park Hotel Rovinj

Nominacija za nagradu Viktor Kovačić 2019.

Obrazloženje stručnog žirija:

Grand Park Hotel Rovinj je u potpunosti uspio u svojoj altruističkoj nakani da se interpolira u krajolik. Kako bi se volumen hotela što bolje uklopio u zatečenu šumu, etaže su međusobno izmaknute i gradirano se spuštaju prema gradskoj šetnici, generirajući tako terase ispunjene mediteranskim vrtovima, vodenim površinama, bazenima i sunčalištima. Mimikrija volumena i sadržaja izvana transkribirana je u konotativno-doživljajnu mimikriju gosta iznutra fokusiranu na pogled prema moru, prema obali, prema otocima, prema marini, i prema gradu.

Grand Park Hotel Rovinj je ujedno i završetak uređenja jedne od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu, locirane u neposrednoj blizini starogradske jezgre Rovinja. Cjelokupna zona sa svim pripadajućim hotelima i pratećim sadržajima poput plaže i marine stvara visokodizajnirani i visokourbanizirani turistički predjel, koji ipak nije korporativno homogen nego neočekivano artističan i kontekstualan. U tome smjeru se posebno ističe hotelski eksterijer uz šetalište koji je hipotetičan trg, odnosno novi prostor gradskog okupljanja, novih aktivnosti i novih sadržaja.

Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković
Foto: Jure Živković

O projektu (tekst autora):

Grand Park Hotel Rovinj tribina je za najljepšu pozornicu na Jadranu. Gdje god da se u hotelu nalazi, gost dobiva dojam boravka u parku s pogledom na Rovinj, Sv. Eufemiju, otok Sv. Katarinu i najljepše zalaske sunca u more. Smješten neposredno na obali, uz gradsku šetnicu i marinu, on predstavlja polaznu točku iz užeg gradskog prostora prema sadržajima zone Monte Mulini.
Kako bi se volumen hotela što bolje uklopio u postojeću šumu etaže su međusobno izmaknute i postupno se spuštaju do gradske šetnice stvarajući terase ispunjene mediteranskim vrtovima, vodenim površinama, bazenima i sunčalištima. U prostoru lobbyja i recepcije nalazi se bar s terasom, a la carte restoran i centralno stubište koje povezuje lobby s glavnim restoranom. Posebno mjesto u vizuri hotela zauzima pet stabala pinija starih više od pola stoljeća. Kongresna dvorana uokviruje pogled na poluotok kroz najveće staklo u Europi. Wellness prostori obuhvaćaju spa, sunčalište i tri bazena te se protežu na dvije etaže s pogledom na šumu i Rovinj. Glavni bazen djelomično je smješten u ostakljeni paviljon koji se ljeti otvara, što pruža poseban doživljaj preplitanja interijera, šume i mora.
Za uređenje interijera bio je zadužen studio proslavljenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija. Javne prostore karakterizira mnoštvo detalja, veliki broj vrsta i specifičnih komada namještaja koji unatoč međusobnoj različitosti zajedno čine jedinstvenu priču. Posebna pažnja posvećena je stylingu. U sobama prevladavaju zemljane boje - kontrapunkt nebeskom i morskom plavetnilu koje okružuje hotel.
Otvoreni prostor uz šetalište zamišljen je kao novi prostor gradskog okupljanja, trg sa različitim sadržajima – zonama mirovanja, druženja i okupljanja, nadopunjen trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima hotela.